Leesvoer: De ondernemende staat

Check je aannames; waarom de markt niet zonder overheid kan

Zonder de jarenlange investeringen van de Amerikaanse overheid waren Apple en Microsoft nooit zo groot geworden, laat staan er geweest. Een harde stelling bij ons moderne denken, toch blijkt dat ons beeld en ons geloof ten aanzien van Overheid, Staat en oorsprong van het scheppen van welvaart anders in elkaar zit dan we (te) snel denken.

De alom gewaardeerde econoom Mariana Mazzucato laat in De ondernemende staat zien hoe belangrijk een investerende en innoverende overheid is; onontbeerlijk voor slimme en duurzame groei.

Mazzucato ontkracht de mythe van een ingeslapen, bureaucratische overheid versus een dynamische, innovatieve private sector. Aan de hand van veel casestudy’s laat zij zien dat het tegenovergestelde waar is. Pas als de overheid heeft geïnvesteerd, volgt de private sector, erger nog, de private sector zonder initiatieven van Overheid schept prikkels voor concentratie, stagnatie en krimp.

Voorbeelden te over: internet, geneesmiddelen, biotechnologie, algoritme. Met een ondernemende Overheid uitdagingen aangaan, maar niet op basis van ideologie, dat is wat Mazzucato ons met dit boek wil voorhouden.

Opmerking

Dit is een makkelijk boek, maar ook een moeilijk boek. Misschien is het woord ongemakkelijk een betere woordkeuze. Onwenselijk komt ook bij me naar boven, het raakt immers aan ontzettend veel populaire en cultureel genestelde aannames.

Het probleem? Het komt dichtbij. Het is prima mogelijk om na te denken over uitdagingen of analyse, maar wanneer zoiets raakt aan precies die principes, concepten of overtuigingen op basis waarvan we redeneren of rationaliseren, dan wordt het moeilijk.

Waarom toch lezen?

Precies die oefening is een kwestie van eigenbelang. Al onze kennis en kunde staat en valt bij ons vermogen tot observatie en aanpassing op basis van veranderende omstandigheden. Of dit nu is in opdracht van behartiging, zoals bij Overheid, om kansen te nemen als ondernemer, of voor bestendige participatie als burger.

Beslissingen op basis van aannames zijn geen fundament. Verandering is de enige constante. Eigenbelang dus om altijd zaken te controleren en op praktische wijze ook ons eigen gedrag en geloof te toetsen.

Waar kan ik het vinden?

Meer informatie over Mariana Mazzucato

Preview (Engelstalig)

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.